Molenbrood

benodigdheden:

500 gram (volkoren) speltmeel van de molen (of 250 gram speltmeel en 250 gram speltbloem)
15 gram verse gist of 7 gram korrelgist
8 gram zout
10 gram suiker
325 gram water (of iets meer)
Eventueel 10 á 20 gram margarine


bereiding:

Zorg ervoor dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn (b.v. de avond ervoor klaar zetten).
Meng van het alle ingrediënten (verse gist in het water oplossen) een deegbal.
Nu het deeg kneden, b.v. met de hand het deeg op het aanrecht uit elkaar wrijven, samenvoegen, uit elkaar wrijven, enz., enz. Een keukenmachine met goede kneedhaak kan u dit werk uit handen nemen.

Het deeg is goed als het glad, elastisch en niet meer zo kleverig is. De kneedtijd bedraagt minstens 20 min., hoe beter het deeg gekneed is, hoe beter het eindresultaat.
Laat daarna het ca. 25 min. rijzen op een niet te warme plaats, afgedekt met folie of een doek.

De deegbal op het aanrecht platdrukken en oprollen en 10 min. afgedekt laten staan. De deegpunt langwerpig platrollen tot twee maal de lengte van het broodbakblik. De eindpunten zodanig naar binnenvouwen dat de plak net zo lang wordt als het broodbakblik. Oprollen en met de sluitzijde in de hoek van het ingevette bakblik leggen. Het geheel ruim afdekken met plastic folie zodat het niet uitdroogd. Zo het deeg 50 minuten laten rijzen. Het deeg dient 1 cm. boven de rand van het bakblik uit te steken. Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 graden in ongeveer 40 minuten.

 

 

Aanvullende gegevens