Gesloten

langerustapril2018

Op last van de gemeente is de molen tot nader order gesloten. Vanwege ongediertebestrijding in de omgeving van de molen is tot deze maatregel besloten.

De wieken van de molen staan derhalve in de lange rust-stand. Hoelang deze situatie aanhoudt is nog niet te zeggen. We hopen dat met Nationale Molendagen 12 en 13 mei, de molen weer gewoon op kan zijn!

Meelverkoop is bij de molen derhalve niet mogelijk, maar gaat wel door bij de Phicoop en De Bondj in Kessel. Bestellingen kunnen via deze website worden doorgegeven en opgehaald bij de Bondj, Baarskampstraat 4 te Kessel. Ook de molen van Roggel, Nijken 24 te Roggel, verkoopt het meel en is iedere zaterdagmorgen van 9.00 - 12.00 uur open.

 

NL-Doet vruchtbare dag

Phototastic-10-3-2018 b6ca1e4b-0f6c-4bda-904b-95f767c2cee01Maart is traditigetrouw de maand dat het oranjefonds NL-Doet organiseerd. Door het hele land worden er dan door vrijwilligers projecten uitgevoerd en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Dit jaar was ook de Kesselse molen decor van NL-Doet.

Verschillende vrijwilligers uit Kessel hebben zich 10 maart ingezet om een aantal projecten op het molenterrein en de omgeving daarvan uit te voeren. Via de Plattelands Cooperatie wordt er gewerkt aan een bijenoase rondom de molen. Daarvoor werden een infobord en een bijenhotel voor solitaire bijen geplaatst. Zo wordt er in Kessel ook gewerkt aan betere biodiversiteit wat het aantal insekten ten goede zal komen. Gedéputeerde Hubert Mackus kwam dit project met eigen ogen aanschouwen en voegde er een korte bezichtiging van de molen aan toe.

Verder is er een nieuwe toegangspoort voor het molenterrein geplaatst en zijn er banken geplaatst. De komende weken zal verder gewerkt worden om de bijenoase en het molenterrein verder te ontwikkelen. De molen blijft in de tussentijd natuurlijk gewoon zijn werk doen! Ook meelverkoop gaat gewoon door!

Brood en de Industrie

Natuurlijk is het meel dat van de molen komt 100% volkorenmeel, met alle gezonde bestandsdelen er nog in. De industrie maakt daar maar weinig gebruik van. Er zijn tegenwoordig vele soorten brood te koop. Witbrood, bruinbrood, maisbrood, extra volkorenbrood, de keuze is reuze. Toch is niet elk brood dat wat het lijkt!

Supermarkt Jumbo kreeg 'het gouden windei' toegekend, van voedselwaakhond Foodwatch, nadat bleek dat in hun maisbrood helemaal geen mais was verwerkt. Notabene stond op de verpakking de tekst "Goud eerlijk". De misleidingen en gebrek aan transparantie zijn gewoon geworden in de broodindustrie. Zelfs bij sommige Warme Bakkers is het aangeboden brood fabrieksbrood dat in de betreffende winkel wordt afgebakken. In een uitzending van Jinek zet Teun van de Keuken het een en ander uiteen:

 

 

 

sneeuw in Kessel

Terwijl de molen nog in de vreugd staat vanwege de toeving van het molenaarsambacht op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed, dwarrelde de sneeuw dezer dagen neer op het Kesselse land. Enkele plaatjes van onze fotograaf Ger Bos:

P1410920 a

P1410934 a

Immaterieël Erfgoed UNESCO

UNESCO, de wereld monumentenorganisatie, heeft het ambacht van Molenaar namens Nederland op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Vanwege deze benoeming is de molen in de vreugd gezet!

Het ambacht molenaar is door en door verweven in de Nederlandse cultuur. Eeuwen lang waren de mulders een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Ook de lagere delen in het westen van ons land hadden niet bestaan als er geen poldermolens waren geweest die ervoor zorgde dat men droge voeten hield. 
Tenslotte zorgde een groot aantal industriemolens, die houtzaagde, olie sloegen, verf maakte en tal van andere toepassingen, ervoor dat Nederland in de 17e eeuw een industriele voorsprong had in de wereld.

Voor ons is het een bevestiging dat we het ambacht van korenmolenaar moeten blijven uit oefenen en zorgen dat jeugdige opvolgers het goed gaan aanleren en doorgeven naar volgende generaties!

 

Aanvullende gegevens